Ultimátny tip na zlepšenie zdravotného stavu v Novom roku...
Sviatky sú konečne za nami, každodenný kolotoč sa postupne vracia do našich životov a mnohí sa spytujú samých seba, či je na mieste dať si nejaké predsavzatie do Nového roka. Moje skúsenosti s prácou s ľuďmi potvrdzujú, že i tie najlepšie rady, tipy, triky sa míňajú účinkom, ak druhá strana ešte nie je ochotná, schopná, dostatočne zrelá dané zmeny v živote aplikovať. V tomto kontexte vravievam, že túžba a motivácia "byť tam" musí byť silnejšia ako strach a stagnácia z "bytia tu". Ak predsa len zvažujete nejakú tú zmenu v súvislosti s utužením svojho zdravia v Novom roku, dal by som vám tip na jednu, ktorou nepochybne zabijete "viac múch jednou ranou". Daný trik súvisí s vašim stravovaním a jeho nastavením. Ešte kým sa náhodou vystrašíte, že ideme úplne prekopať váš súčasný jedálniček, tak musím vás upokojiť, že nebude tomu tak...
Sviatočné obdobie bolo i v mojom prípade plné prejedania, v mnohých prípadoch išlo žiaľ dokonca o tzv. emocionálne jedenie. Je to taký druh stravovanie, keď si telo potravu vôbec nepýta, ale keď konečne počas odpočinkových dní opadne akútny každodenný stres, a začnú sa postupne vyplavovať priebežne potlačené emócie, máte z ničoho nič silnú chuť "zažierať" to niečím. Štandardne tomu býva práve vo večerných hodinách, keď telo prirodzene prepína do pokojového parasympatikotónneho režimu, teda krv, ktorá sa kumuluje počas stresu v priebehu dňa hlavne vo svaloch (stav bojuj-uteč), sa postupne "vracia" do útrob tráviaceho traktu. I to je dôvod, prečo mnohí "napadajú" chladničku až po návrate z práce večer a nie nad ránom, keď sú ešte úplne v strese z predstavy, čo ich v daný deň vlastne čaká...
Problém s prejedaním sa vo večerných hodinách je hlavne v tom, že západom Slnka sa znižuje sila nášho tráviaceho ohňa, čo má za následok nedostatočné natrávenie prijatej potravy. V závislosti od vášho metabolického typu telo reaguje na takéto diétne pochybenia štandarde dvomi spôsobmi. Ak ste tzv. pomalý spaľovač, nenatrávená potrava ide viac menej okamžite do tukov a neželaného priberania. Ak ste pre zmenu tzv. rýchly spaľovač, priberanie býva síce minimálne, ale objavujú sa u dotknutej osoby najrôznejšie akútne ochorenia prejavujúce sa primárne buď na tráviacom trakte, pokožke, psychickom rozpoložení alebo bolestivosti rôznych partií tela (hlava, šija, kĺby).
Čo by bol ten návyk, ktorý by som vám odporučil aplikovať a zaviesť do každodennej rutiny v Novom roku? Išlo by asi o modifikovanú formu tzv. prerušovaného hladovania. Čo je prerušované hladovanie v skratke ? Ide o relatívne dlhý časový úsek absencie jedenia medzi večerou a následnými raňajkami, resp. obedom v prípade, ak raňajky vynecháme. Štandardne ide o 16-18 hodinový rozostup. Ak hovorím o tzv. modifikovanom prerušovanom hladovaní, tak tým myslím skutočnosť že, dve alebo maximálne tri denné jedlá "natlačíte" do preddefinovaného časového okna. V závislosti od toho, či ste rýchly alebo pomalý spaľovač, dané okno, teda fáza jedenia je buď 10 (rýchly spaľovač) alebo 8 (pomalý spaľovač) hodín, a tým logicky fáza každodenného pôstu a oddychu je buď 14 alebo 16 hodín.
Prerušovaný pôst má samozrejme mnohé výhody, niektoré z nich tu uvediem. Sú to napríklad:
- vyššia produkcia testosterónu
- u niektorých jedincov lepšie sústredenie
- šetrenie času - nie je nutné neustále "riešiť" stravu
- klesá a ustáľuje sa hladina inzulínu
- obnova buniek, lepšia regenerácia
- anti-aging účinky
- silný protizápalový účinok
- dostatok času pre organizmus, aby vykonal prirodzenú sebaočistu a opravu
Keďže reforma a hlbinná transformácia jedálníčka je pre mnohých príliš veľký sústom na aplikáciu, osobne si myslím, že ak svojmu telu zabezpečíte každý deň aspoň dostatočný oddych od jedenia, výrazne sa zvýši Vaša kapacita na sebaregeneráciu, opravu tkanív a očistu od toxínov, ktorých je v dnešnom svete žiaľ neúrekom. Držím palce pri aplikácii horeuvedeného v praxi...