Slivky, mlieko a zelený hrášok. Skrytá súvislosť medzi nimi!

16.03.2021

Nejakým typom potravinovej intolerancie trpí až 60% populácie. Mnoho ľudí pritom prežije celý život bez toho, aby sa o nej dozvedeli. Rozoznať, že vám nejaká potravina škodí, pritom nie je až také zložité a často sa jej vyhýbate aj intuitívne.
Aj keď potravinová intolerancia nie je životu nebezpečná, rozhodne by ste ju nemali ignorovať. Potraviny, ktoré konzumujeme, teda môžu vyvolávať aj reakcie založené na inom princípe, ako je to pri alergii. Pri intolerancii nejde o reakciu imunitného systému ako pri alergii, avšak spôsobuje ju napríklad nedostatočná funkcia či tvorba určitého konkrétneho enzýmu. Často sa jej hovorí pseudoalergia a je spôsobená inými faktormi, napríklad rôznymi metabolickými poruchami alebo dedičnými faktormi.

Potravinová intolerancia alebo neznášanlivosť nám škodí celkom nenápadne, no zato vytrvalo. Reakcie sú na rozdiel od alergie oneskorené a príznaky sa môžu objaviť o niekoľko hodín či dní, takže z nich vôbec nemusíme podozrievať potravinu.


Hoci potravinová intolerancia priamo neohrozuje život, dokáže nás poriadne potrápiť. Ak tráviaci trakt sústavne zaťažujeme nevhodnými potravinami, postupne môže dôjsť k syndrómu zvýšenej priepustnosti čreva a k jeho chronickému zápalu. Do krvného obehu začínajú prenikať nedostatočne natrávené molekuly potravín, baktérie a toxíny, ktoré by za normálnych okolností cez črevnú stenu neprenikli. Žiaľ práve tzv. syndróm priepustného čreva je bránou k vzniku vážnych autoimunitných ochorení


To, čo by ste mali bezpochyby vedieť je skutočnosť, že ak Vaše telo negatívne reaguje na mlieko, tak s veľkou pravdepodobnosťou tak bude činiť i voči zelenému hrášku, slivkám, resp. morskej riase agar-agar, ktorú s obľubou používajú ako želírujúcu látku. Je to dané žiaľ tou skutočnosťou, že antigény týchto potravín, ktoré imunitný systém detekuje, sú si veľmi podobné, spôsobujú tak veľmi často krížovú imunitnú reakciu. Ak teda máte problém s nejakou zložkou mlieka, buď mliečny cukor alebo bielkovina kazeín, overte si prosím i Vašu možnú precitlivenosť i na horeuvedené zložky Vášho stravovania. Predídete tým zaisto (aj) tráviacim ťažkostiam.