Dve „zdravé“ potraviny, ktorým sa radšej vyhýbajte...

02.02.2024

1) Ovsené vločky, resp. ovsené mlieko.

Aj keď sú ovsené vločky propagované ako zdravý sacharid a zdroj vlákniny, bohužiaľ toto jedlo má viac nevýhod ako kladov...

Prvým problémom s ovsom je, že je nabitý zlúčeninou nazývanou kyselina fytová (fytáty), ktorá výrazne znižuje absorpciu určitých minerálov a vitamínov, ako je vápnik, horčík a zinok. Takže vždy, keď jete ovos, kyselina fytová vám spôsobí, že budete absorbovať menej týchto životne dôležitých minerálov, čo môže spôsobiť zdravotné problémy, ak budete ovos jesť príliš často, pretože väčšina ľudí už neprijíma dostatok minerálov, ako je horčík a zinok.

Druhým problémom ovsa je to, že obsahuje jednu z najvyšších koncentrácií zvyškov toxického herbicídu glyfosátu, ktorý môže poškodiť vaše črevá a je spojený s ďalšími zdravotnými problémami ako je rakovina, hormonálne problémy a ďalšie.

Ďalším veľkým problémom ovsa je to, že je významným zdrojom mykotoxínov v strave, čo sú toxíny na báze plesní, ktoré môžu spôsobiť celý rad črevných problémov, hormonálnych problémov a ďalšie.

Napokon, ovos môže obsahovať aj vysoké hladiny toxického ťažkého kovu kadmia, ktoré je spojené so zdravotnými problémami, keďže sa tento toxický ťažký kov hromadí vo vašom tele.

2) Druhou "zdravou potravinou" je tzv. quinoa Je propagovaná ako zdravá výživa alebo "superpotravina". Bohužiaľ, toto je ďalší príklad jedla, ktorý má viac mínusov ako dobrých stránok.

Po prvé, quinoa má vysoký obsah zlúčenín nazývaných saponíny, o ktorých sa v niektorých štúdiách preukázalo, že spôsobujú poškodenie čriev a prispievajú k "syndrómu priepustného čreva".

Ďalšou problematickou zlúčeninou v quinoa sú lektíny, ktoré sú typom antinutrientov, ktoré môžu poškodiť bunky vašich čriev a prispieť k najrôznejším poruchám čriev a problémom s imunitným systémom.

Z horeuvedeného je už jasné, že nie všetko zdravé, čo sa takto propaguje...